Creatief met kerst! Deze (zelfgemaakte) games wil je met de familie spelen

Kerstavond is voor mij niet compleet zonder dat rond 23.00 uur de sjoelbak op tafel komt te staan, terwijl mijn oma oppert om kaartje te gaan blazen. Naast al het calorierijke eten, het vele drinken, de kerstcadeaus en het samenzijn met familie, staat kerst voor mij in het teken van games.

De sjoelbak wil ik dit jaar echter vervangen. Er mag met kerst best wat moeite in games worden gestoken. Bij de TonTon Club zijn ze bijvoorbeeld gek op grootschalig knutselen, maar mijn grootste hobby is het nooit geweest. Wat zijn er dus voor opties?

-Een spel vind ik extra leuk met onredelijke regels, of wanneer je eigenlijk nooit bij de finish komt.-

Moordenaartje 2.0

Tijdens kerstdiners speelden mijn familie en ik graag Moordenaartje. Wie de lucifer trok met de verbrande kop speelde de moordenaar en moest gedurende de avond familieleden zo onopvallend mogelijk doodknipogen.

Bij mijn vrienden van de TonTon Club heb ik kennis gemaakt met moordenaartje 2.0: De Weerwolven van Wakkerdam. Dit kaartspel is ideaal voor kerst, het is namelijk te spelen met acht tot twintig man.

weerwolven-van-wakkerdamDe spelers krijgen allen een rol toebedeeld: een grote groep burgers en drie weerwolven. Onder de burgers zijn er nog een aantal met speciale krachten, zoals de jager, het onschuldige meisje en de ziener. In het dorpje Wakkerdam worden ’s nachts burgers verslonden door de weerwolven en aan de burgers de taak om erachter te komen wie deze weerwolven zijn.

Eén spelleider praat het verhaal aan elkaar. Kies hiervoor het liefst een oom met een duidelijke, zware stem. Lees hier de spelregelsen als je er een DIY-versie van wil maken, pak je camera, en leg je familie op de gevoelige plaat vast.

Wie is het, maar dan anders

Iedereen kent ‘Wie is het’. Hoe tof zou het zijn als in plaats van Bill, Alfred en Claire, je neef, broer en oma de karakters van het spel zijn. Dit spel kan er prachtig uit komen te zien, maar het is wel even een klus. Stroop die mouwen op, of zet je zusje aan het werk. Wedden, dit is sowieso een hit op het kerstdiner.

wie-is-het-want

Zelfgemaakte Monopoly: let’s make some money!

Tijdens kerstavond begon ik met mijn familie aan een partij Monopoly, en in de avond van de Tweede Kerstdag was het spel pas klaar. Monopoly is een eindeloze game!

-Maak je spel bovendien ingewikkeld, onuitstaanbaar, humorvol en onverwachts.-

Je eigen versie van Monopoly maken duurt ongeveer net zo lang. Heb je wat vrije tijd in de kerstvakantie en wil je indruk maken op je familie: knutsel op deze manier je eigen Monopoly spel in elkaar.

monopoly-want

Onmogelijk te spelen spellen zorgen voor een vredige kerst

Illustrator Jip van den Toorn vindt het vooral leuk als een spel onmogelijk te spelen is. Dit was al te merken met haar spel Tattoo Memory. Bij deze versie van Memory is het niet de bedoeling om twee identieke plaatjes bij elkaar te vinden, maar om de juiste tattoo aan het bijbehorende gezicht te linken. Knap lastig!

“Een spel vind ik extra leuk met onredelijke regels, of wanneer je eigenlijk nooit bij de finish komt,” vertelt Jip. Dat werd duidelijk toen ze haar eigen versie van Ganzenbord maakte: Duivenbord.

DuivenbordJip wilde duidelijk maken dat duiven een plaag zijn voor Amsterdam en vooral, dat ze k*t zijn. Een potje Duivenbord winnen lukt niet, want vóór je de finish haalt gaat de vliegende rat al dood op typisch Amsterdamse wijze: hij wordt overreden door een scooter, raakt bekneld tussen een ophaalbrug of stikt in een patatje.

duivenbord“Zorg dat je eerst je verhaallijn hebt. Daarna ga je op zoek naar een bekend spel dat bij je verhaal past. Maak je spel bovendien ingewikkeld, onuitstaanbaar, humorvol en onverwachts. Zo’n spel waarbij meer gedronken wordt dan gespeeld. Dat is gezellig.”

Wat wordt jouw gameproject?

Je hebt nog een week! Aan welke game ga jij je wagen? De persoonlijke versies van ‘Wie is het’ en Monopoly durf ik niet aan. Hiervoor heb ik te weinig geduld. Maar jij daarentegen?!

Jip’s Tattoo Memory heeft me wél geïnspireerd: ik haal al de gênante foto’s uit de fotoalbums en dit jaar spelen we Embarrassing Family Memory. Wat wordt jouw gameproject?

Comments

comments

Start met typen en druk op enter om te zoeken